עריכת צוואה במלחמה – כך תעשו זאת בעצמכם!

עו"ד לין סיני Lin Sinai

עריכת צוואה במלחמה – כך תעשו זאת בעצמכם!

פייסבוק
וואצאפ
לינקדין
אימייל
טלגרם

בימים המורכבים בהם אנחנו חיים לצד מלחמה, אובדן של יקירנו ואיום על חיינו, מחשבות על חיים ומוות בלתי נמנעות. שהכל מתמוטט סביבנו יש הרגשה של אובדן שליטה, דאגה לבני ביתנו, אהובנו ותחושת אחריות שהולכת וגדלה.

אין אדם יודע יום פקודתו;

צוואה מאפשרת לאדם להביע את רצונו האישי ביחס לנכסיו ועסקיו לאחר מותו, משבר בטחוני ומלחמתי מפעיל אצל הרבה אנשים גם הצעירים שבניהם רגשות מעורבים של פחד, חשש ודאגה להמשכיות. תהליך של כתיבת צוואה מקנה מעט רוגע, נחת ומחזיר תחושה של סדר ושליטה.

אז כיצד נכתוב צוואה בעת מלחמה? למה חשוב להתייחס? מה נחשב לצוואה כשרה? סוגי צוואות? למי כדאי לערוך צוואה?  ועוד שאלות שננסה לסקור במאמר בזה;

הדרך הנכונה לכתוב צוואה בזמן מלחמה דורשת תכנון מוקדם, חשיבה והתייחסות למציאות שונה מזו שאנחנו רגילים לחוות.

אדם שלא הותיר אחרי מותו צוואה אינו מפקיר את רכושו, שכן קרוביו (בן זוג, ילדיו, הוריו, אחיו, וכיו”ב) ייהנו מנכסיו, וזאת בהתאם להוראותיו של חוק הירושה, תשכ”ה – 1965 (להלן: "חוק הירושה")

אם כך, מדוע יש צרך בכתיבת צוואה?

בכתיבת צוואה אדם ראשי לחלק את רכושו בהתאם לרצונו ולאו דווקא בהתאם להוראות החלוקה בברירת המחדל שבחוק. בעידן המודרני קיימים סוגים שונים של משפחות וסיטואציות שונות בהם הנחיצות של עריכת צוואה הולכת וגדלה;

  • הורים יחידניים ולהם בני זוג.
  • משפחות פרק ב' – שכל אחד מבני הזוג מביא לתא המשפחתי את ילדיו ורכושו.
  • משפחות בהם ילדים בעלי צרכים מיוחדים- לעיתים יש צרך בהתייחסות פרטנית.
  • פטירת בן זוג – ככל ואחד מבני הזוג הולך לעולמו, בהתאם לחוק הירושה, בן הזוג הנותר מתחלק עם ילדיו ברכוש הנפטר, כפועל יוצא בן הזוג הנותר איננו יכול לעשות פעולות ושינויים בנכסים, כמו מכירה וקנייה באופן עצמאי ותידרש לכך הסכמת בית המשפט.
  • יש גם מנעים שונים שמבוססים על מערכות יחסים מורכבות ולעיתים רצונו של אדם זה דווקא לסלק אדם מרכושו ועיזבונו, אם בשל סכסוך עם בן/ת זוג, סכסוך עם מי מילידיו וכיוב'.
  • הליכי גירושין או פרידה – כתיבת צוואה מבטיחה, כי הרכוש לא יגיע לידיו של בן הזוג ממנו הוא מעוניין להתגרש, אלא אך ורק לידיים הרצויות.
  • אדם מעוניין להוריש למי שאנו בן משפחתו.
  • אדם ערירי שאין לו יורשים, במקרה כזה המדינה יורשת את כל רכושו, בדרך כלל קיים אדם קרוב שהיינו מעוניינים להוריש לו.

יחד או לחוד?

ההחלטה הראשונה שתצטרכו לקבל היא האם לערוך את צוואתכם יחד עם בן/ת זוגכם או בצורה עצמאית ובלתי תלויה, יש לקבל החלטה בהתאם למצבכם האישי והמשפחתי וכמובן בהתאם לנכסים הקיימים, האם אתם מעוניינים בצוואה אישית או משותפת עם בן/בת זוגכם?

ככל ואתם מעוניינים בצוואה משותפת עם בן/ת זוגכם, מדובר על צוואה "הדדית" בה למעשה בני הזוג מצווים באופן זהה והדדי את מלוא רכושם ונכסיהם תחילה אחד לשני ורק לאחר מכאן לצאצאיהם המשותפים.

הצוואה הזו יכולה להיכתב באמצעות שני מסמכים נפרדים ועצמאיים בעלי תוכן זהה לכל אחד מהמורישים או במסמך אחד משותף, שתי האפשרויות כשרות ותקינות והעדפה כזו או אחרת היא פועל יוצא של שיקולים טכניים או תחושה של שותפות גורל המושתת על רגשות ותחושות ופחות על משמעויות משפטיות.

כך תכינו בעצמכם צוואה טובה ומקצועית בשעת חירום;

צוואה "בכתב יד" –

  1. פרטי זיהוי – תפרטו את שימכם הלא כמופיע במשרד הפנים וודאו כי מס' הזהות שלכם ושל היורשים אותם תנקבו בשם יהיו תקינים ומלאים.
  2. תאריך עברי ולועזי – עד כמה שניתן תכללו את שני התאריכים במלואם בכל עמוד.
  3. חופש הציווי – ציינו כי ערכתם את הצוואה מרצונכם החופשי ללא כל כפייה או לחץ, בדעה צלולה.
  4. ניסוחים ברורים ולא מורכבים – תדאגו להשתמש בניסוח קל להבנה שלא משתמע לשתי פנים על מנת למנוע מחלוקות או פרשניות שונות.
  5. נכסים – הכלילו את כל סוגי הנכסים שיש בבעלותכם נכסי מקרקעין, רכבים, פירוט כספים המופקדים בחשבונות בנקים ובמקומות אחרים (פיקדונות, חסכונות, ביטוחים, וכיו”ב), אוספי אומנות, וכן כל דבר אחר שהוא בעל ערך.
  6. יורשים – דאגו להבהיר את חלקו של כל יורש בסמוך לשמו המלא + ת.ז ואת קרבתו (בן/ בת / נכד / גרושה / אמא וכיוב') ככל שהחרגתם יורש כזה או אחר הוסיפו הסבר תמציתי / התייחסות ע"מ להימנע מטענה של שכחה או כל טענה אחרת בעתיד.
  7. יורשים חלופיים – ציינו שמות של יורשים חלופיים ככל ואחד מהיורשים שלכם לא יהיה בן החיים כמו נכדים או חלוקת חלקו ליתר היורשים.
  8. צוואתכם האחרונה – ציינו כי זו צוואתכם האחרונה המבטלת כל צוואה קודמת ככל והייתה.
  9. תיעוד ושמירה – מומלץ ליידע אדם קרוב על הכנת הצוואה ומסירת עותק לשמירה או לחלופין להפקיד את הצוואה ברשם הירושה בהתאם למחוז מגורייך.
  10. כתב יד – כשמה כן היא הצוואה חייבת להיערך בכתב ידו של המצווה מתחילתה ועד סופה ולהיחתם בכתב ידו, השתמשו בעט כחולה.

 

מה עושים ככל וסכנת חיים ממשית נצבת אל מול עניינו?

צוואת "שכיב מרע"!

לצערנו בימי מלחמה, צוואת "שכיב מרע" כלל לא נראת מופרכת או רחוקה, אדם שרואה עצמו אל מול המוות, בנסיבות מוצדקות, ראשי לצוות בעל פה בפני שני עדים כשרים מה יעשה ברכושו. העדים מתבקשים בסמוך לציווי להעלות על הכתב פרוטוקול מפורט של יום, שעה מיקום, נסיבות, נוכחים, ואת צוואתו של המוריש, לחתום ולהפקיד את הפרוטוקול ברשם הירושה.

ככל ואותו אדם נשאר בחיים, הצוואה פוקעת והוא יידרש לערוך אותה בכתב ככל והוא חפץ.

 

סוף מעשה במחשבה תחילה;

מקובל ורצוי שעורך דין המתמחה בתחום יהיה זה העורך את הצוואה, שבסופה חותמים עליה, פרט למצווה, שני עדים, בהתאם לדרישות החוק. צוואה המנוסחת בצורה בהירה וברורה ועומדת בכל דרישות החוק אינה כרוכה בעלויות גבוהות ועשויה לחסוך עלויות משמעותיות, עוגמת-נפש וסכסוכים מרים בעתיד.

צוואות "חכמות";

הינן צוואות שצופות פני עתיד, מזהות נקודות תורפה ויודעת את הפוליטיקה המשפחתית הפנימית.

ניסוח הצוואה באופן שניתן יהא ליישם אותה ולפעול על פי רצון המצווה לעיתים דורשת התאמות ובדיקות משפטיות גם של סטטוס היורשים בעצמם.

ככל וקיים יורש בעל קשיים כלכלים המצוי בהליכי חדלות פירעון, ייתכן מאוד שהיורשים כולם ייאלצו להיפרד מנכסי המצווה ולמכור אותם גם אם המצווה הורה להשאירם והכל במטרה להיפרע מחובותיו של היורש.

לרוב המצווה לא בקיא בדרישות חוק הירושה וכך גדל הסיכוי שיימצאו בצוואה פגמים, דבר שעשוי להביא לפסילתה, ככל והינכם בעלי נכסים וממון ההמלצה היא לערוך צוואה באמצעות עורך דין, כתיבת צוואה "בכתב יד" מעלה ספקות ככל והיא מונה נכסים בעלי שווי רב ערך ועלולה לעורר שאלות ו/או מחלוקות.

עריכת צוואה שתשרת את נאמנה את רצון המצווה דורשת ראייה רחבה ולא נקודתית, בחינה מעמיקה של מספר מישורים משפטיים המצטלבים יחד, יצירתיות ומידה גבוהה של רגישות הכל במטרה שביום שאחרי כולם יישבו יחד בשולחן שבת.

צוואה "חכמה" הינה צוואה בה אנו עוברים תהליך עמוק ובודקים את טיב וסוג הנכסים, משוחחים על מערכות היחסים, על זהות היורשים ועל הצורך לעיתים באפוטרופוס ככל ויש ילדים קטנים או חוסים, על הגבלות בהעברת נכסים במכירה או במתנה ועוד אספקטים רבים.

הכל פתוח עוד לא מאוחר!

גם אם ערכתם צוואה "בכתב יד" כי אין באפשרותכם כעת לקבל ייעוץ מקצועי ולהיעזר בשירותיו של עורך דין, תמיד תכלו לעשות זאת בעתיד, כפי שנכון ורצוי לעשות ביחס לכל שינוי מהותי בחייכם (איבוד נכסים או לחילופין התעשרות, פטירה או גירושין כולם עילה לעדכון צוואה), הצוואה המאוחרת בזמן תמיד גוברת על קודמתה.

לעריכת צוואה "חכמה" בעדים או בפני רשות (נוטריון) ולקבלת ייעוץ אתם מוזמנים להשאיר לנו פרטים לחזרה>>

לין סיני, עורכת דין

 

 

רוצה לקבל למייל את המגזין "המשפטענית"?

נעים להכיר,

לין סיני עורכת דין

לין סיני עורכת דין, הינו משרד בוטיק, בתחום המשפט האזרחי מסחרי ומהווה "ONE STOP SHOP" ליזמים, עסקים וחברות, שרוצים איכות חיים משפטית ועסקית.
המשרד מציע שירותים משפטיים הכוללים סוגיות עסקיות, מסחריות וארגוניות, הסדרת יחסי עבודה, חוזים, הסכמים מסחריים, דיני אינטרנט וקניין רוחני, רישיונות עבודה, הרצאות וסדנאות.
המשרד עובד במודל "OWNERSHIP" שמייצר תחושת שותפות ומחויבות הדדית, השירותים ניתנים אונליין או בבית העסק מה שמאפשר את המשך שגרת העסק וניהולו.