ברוכים הבאים לבלוג "המשפטענית" – עם עו"ד לין סיני, מתמחה במשפט אזרחי – מסחרי, משמשת כיועצת משפטית של חברות, עסקים ויזמים, שרוצים איכות חיים משפטית, מרצה, מעבירה סדנאות, יזמית עסקית וחברתית.
מטרת "המשפטענית" לפתח מודעות גם בקרב העסקים הקטנים, בצורה עניינית ופרקטית, לגבי ההשלכות הצפויות, בפעולות יומיומיות. מתמחה בדיני אינטרנט ומסחר מקוון, בין היתר, בסוגיות הקשורות לקניין רוחני, מדיה חברתית, זכויות יוצרים, פרטיות, לשון הרע בדיגיטל וכיוב'.
חוק התקשורת המכונה גם חוק "ספאם";
החל משנת 2008, חל התיקון בחוק התקשורת המסדיר שליחה והפצה של דברי פרסום ושיווק, בכך, ישראל נמנית עם מדינות העולם המפותחות שנלחמות בהפצה של פרסומות כאמור.
חוק התקשורת מוכנה גם כחוק "הספאם", נועד למגר את תופעת ההפצה ההמונית של הודעות פרסומת באמצעות רשתות תקשורת, המהוות מטרד ליחיד ולציבור בכללותו, כמו פגיעה בפרטיות, חשש לאבטחת מידע, הפצת וירוסים ושידול הנמען להוצאת כספים גדולים.
בעלי עסקים רבים נוטים לחשוב "שספאם" שייך לחברות הגדלות, יחד עם זאת הנחת היסוד הזו שגוייה מעיקרה.
הצרכנים היום בעלי מודעות גבוהה להגנות הקבועות בחוק וסעדים הכספיים (עד 1000 ₪ בגין כל הודעה) בצדן, התפתח "שוק" של "נמענים" שנכנסים במודע ובמתן הסכמה בהתאם לחוק לרשימות תפוצה, ומיד לאחר מכן מבקשים להסיר עצמם במטרה "לבחון" את בעל העסק או יותר נכון להכשיל אותו ובכך להגיש כנגדו לכל הפחות תביעה קטנה או לכל היותר תובענה ייצוגית שם התשלום לתובע הייצוגי יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים.
1. מהי ההגדרה של הודעות דואר זבל, וכיצד היא שונה ממיילים לגיטימיים?
דואר "זבל" ו/או "ספאם", היא למעשה כל הודעה אלקטרונית שנשלחת אל נמען שהינו צרכן קיים או פוטנציאלי, מאת בית עסק/ עוסק שיש בכוונתם למכור ו/או לשווק לנמען שירות או מוצר כשהוא לא נתן לכך את הסכמתו מראש ובכתב!
כפי שאתם שמים לב, קיימת דרישה לתעד את ההסכמה בכתב! מהו כתב? כתב יכול להיות, בהודעה אלקטרונית או שיחה מוקלטת שאתם דואגים לשמור!
2. האם ישנם חוקים המסדירים הודעות דואר זבל, ומהם העונשים על הפרתם?
החוק הרלוונטי בעניינו, הוא חוק התקשורת (בזק ושידורים), תשמ"ב-1982
ב-1 בדצמבר 2008 נכנס לתוקף תיקון לסעיף 30א' לחוק התקשורת, התשס"ח–2008
(ב) לא ישגר מפרסם דבר פרסומת באמצעות פקסימיליה, מערכת חיוג אוטומטי, הודעה אלקטרונית או הודעת מסר קצר, בלא קבלת הסכמה מפורשת מראש של הנמען, בכתב, לרבות בהודעה אלקטרונית או בשיחה מוקלטת; חיוג לנמען באמצעות מערכת חיוג אוטומטי בלא הסכמת הנמען כאמור ייחשב הפרה של הוראות סעיף זה, גם אם החיוג הופסק בטרם נענתה השיחה ובחיוג של הנמען למספר שממנו בוצע החיוג מושמע לו דבר פרסומת; פנייה חד-פעמית מטעם מפרסם לנמען שהוא בית עסק או לנמען לשם קבלת תרומה או תעמולה, באחת הדרכים האמורות בסעיף קטן זה, המהווה הצעה להסכים לקבל דברי פרסומת מטעמו, לא תיחשב הפרה של הוראות סעיף זה
בעבר החוק עסק במשלוח דואר זבל באמצעות פקס, דבר של נאכף ומהר מאוד הפך לא רלוונטי עם המהפכה הטכנולוגית שנכנסה אל חיינו. חוק התקשורת, קיבל גם את כינויו חוק "הספאם" מטרת החוק למגר את תופעת ההפצה ההמונית של פרסומות בלתי רצויות המכונה "ספאם" (או "דואר זבל") באמצעות רשתות תקשורת, שמעודדות צרכנים לרכוש ואף מהוות איום ביחס לאבטחת מידע, וירוסים ופריצות.
3. מהן הכללים שחשוב להקפיד עליהם כבעלי עסקים ששולחים אימיילים מסחריים?
על מנת לשלוח ללקוחות קיימים ו/או פוטנציאלים מיילים בעלי תוכן שיווקי, מכירתי ופרסומי, הנכם נדרשים מבעוד מועד לקבל הסכמה מראש ובכתב.
ההסכמה צריכה להיות אקטיבית, באופן שהלקוח מאשר זאת על ידי סימון ו/או טופס חתימה המכילים פירוט והסבר שכתובת המייל שלו ומס' הנייד שלו ישמשו את בית העסק לצורך התקשרות עימו לרבות, הסכמתו לקבל דברי פרסום ושיווק בנוגע למוצרים, שירותים הנחות ומצבעים שעשויים לעניין אותו.
4. האם אני יכול לשלוח מיילים שיווקיים לאנשים שרכשו בעבר מהעסק שלי?
ככל והלקוח רכש בעבר או ניהלתם עמו משא ומתן לשם עשיית עסקה והוא מסר לכם פרטים שלו, כגון דוא"ל אלקטרוני, הנכם רשאים לשלוח לו מייל שלא יהווה הפרת הוראות החוק, באחת משתי הסיטואציות הבאות;
או שהודעתם לו מראש שאתם עשויים להשתמש בפרטים שלו לצורך משלוח דברי פרסומת.
או שהפרסומת שאתם שולחים לו היא ביחס לאותו מוצר או שירות שרכש בעבר או דומים להם.
5. האם יש חריגים לחוק הספאם עבור ארגונים ללא מטרות רווח ?
פרסומת באמצעות הודעה אלקטרונית לשם קבלת תרומה או תעמולה (בחירות לרשויות מקומיות / ועד עובדים / ממשלה) על ידי מפרסם שהוא עמותה או חברה לתועלת הציבור, לא יהווה הפרה, כמובן שגם כאן, חייבים לאפשר לנמען ל"הסיר" עצמו מרשימות התפוצה.
יחד, עם זאת לא מדובר על עבירה על החוק וכלל ושולחים לכם הודעות תעמולה, אם יכולים לפנות למפעיל רשת סלולרית שלכם בבקשה לחסום את השולח.
6. כיצד אוכל להגן על העסק שלי מפני שהואשם בשליחת הודעות דואר זבל?
ככל ותדרשו לתת תשובות ו/או הסברים ביחס לשליחת מייל שלא כדין, מוטל עליכם כבעלי עסק להביא בפני הטוענים לכך או בפני בית המשפט ככל והדבר יגיע לכותליו, כי קבלתם את הסכמת הנמען, כדרישת החוק. הסכמה כללית ובעל פה איננה עומדת בדרישות החוק.
ההסכמה חייבת להיות מתועדת ושמורה אצלכם. או לחילופין להציג תיעוד לכך, שבעבר הלקוח הזה רכש אצלכם השאיר פרטים וששליחת ההודעה/ פרסומת הינן בהתאם גדרי החוק המאפשר לשלוח ללקוחו עבר פרסום בכפוף לסיטואציות שפרטנו מעלה.
ככל וההסכמה של הלקוחה ניתנה במסגרת מילוי טופס דיגיטלי, וודאו שהדבר נשמר בענן על ידי אנשי הפיתוח והאחסון שלכם.
7. מהן הדרישות לכלול אפשרות ביטול הרשמה במיילים מסחריים?
האופציה של "הסרה" חייבת להינתן למי שנתן הסכמתו לקבל דיוור, לא ניתן לשלוח מייל שלא כדין, קרי ללא הסכמה מראש ובכתב ולסבור שעצם העמדת האופציה לנמען להסיר עצמו מרשימת התפוצה "תכשיר" את עצם שליחת המייל.
הסרה היא רק למי שנתן הסכמה!
8. האם אני יכול לשאת באחריות לפעולות של העובדים שלי או ספקי צד שלישי ששולחים הודעות דואר זבל בשמי?
חוק הספאם מטיל אחריות על "מפרסם", לפיכך מיהו אותו מפרסם?-
- מי ששמו או מענו מופיעים בדבר הפרסומת כמען להתקשרות לשם רכישת השירות או המוצר המשווק; או –
- מי שתוכנו של דבר הפרסומת עשוי לפרסם את עסקיו או לקדם את מטרותיו ובכלל זה לקדם קבלת תרומות או הפצת תעמולה; או –
- מי שמשווק את דבר הפרסומת בעבור אחר;
ככל והנכם עובדים עם נותני שירות חיצוניים, יש לוודא שהם עובדים בהתאם לחוקים ולתקנות. בהתאם לאמור לעיל, המבחן הוא, "מבחן האינטרס", כמו שאני קוראת לו, תמיד תשאלו את עצמכם את האינטרס של מי מקדם המייל או ההודעה? התשובה למעשה תצביע לכם על בית העסק.
איך שלחו ומי שלח לוקח אותנו למקום טכני ולא מהותי, של קידום אינטרסים. ולכן על מנת להבין מי אחראי, תשתמשו "במבחן האינטרס".
המלצה שלי להכניס סעיף בהסכם ההתקשרות שלכם שיתייחס לנושא, זכרו! מי שצריך לספק תשובות לאותו נמען שלא נתן הסכמתו או בפני בית המשפט, הוא העסק אותו המייל הספציפי משרת ("מבחן האינטרס"), אין להסתמך על כך בלבד שהעברתם אתם עצם השליחה לגורם אחר.
ככל ואתה מנהל עובדים לערוך הסברה וריענון נהלים, בין היתר, לגבי חוק הספאם, גם כאן יש להתייחס בהסכם העבודה שלכם עם העובד לפעולות ועבודה שלא הוגדרה מראש או שנגד הנחיות המעסיק יש לכך, השלכות כלכליות עבורכם כמעסיקים.
9. האם אני יכול לשלוח מיילים ללקוחות שסיפקו את כתובות האימייל והסכימו במפורש לקבל מיילים שיווקיים?
אכן, ניתן לשלוח לקבוצה הנ"ל, תוך מתן הזדמנות להסרת הכתובת, בכל עת. כמו כן, עליכם לציין בכותרת של המייל את המילה "פרסומת" באמצע בהתחלה בסוף, העיקר שירשם בכותרת.
למשל: "אישור הרשמה לכנס "עסקים ומשפטים" ו*פרסומת*" בסוף המייל, הכניסו את כל פרטי ההתקשרות שלכם, שם השולח ע.מ/ח.פ כתובת וטלפונים.
לתשומת ליבכם, הדבר נכון גם לגבי הודעות (טקסט, ואטפס ובכל פלטפורמה באמצעותה ניתן לשלוח הודעה אלקטרונית).
ההמלצה לאפשר הסרה לנמען באותו אמצעי שנשלחה אליו הודעה האלקטרונית. אם ההודעה נשלחה במייל אז הסרה באמצעות שליחת מייל חוזר או כתובת מייל ייעודית, ואם באמצעות הודעת טקסט אז העמדת אופציה של הסרה בהודעה חוזרת.
10. כיצד אוכל להבטיח שהעסק שלי תואם לחוקי הספאם הבינלאומיים אם יש לנו לקוחות או אנשי קשר במדינות אחרות?
ככל והעסק שלך עובד עם מדינות חוץ, עליך להכיר את דיני מדינת היעד ולדאוג שאתה עובד בהתאם לחוק המקומי.
למען הסדר הטוב יובהר, כי מדינת ישראל אימצה לגדרי החוק הישראלי את המודל הקיים באיחוד האירופי לפיו חל איסור על משלוח הודעות פרסומת בשיווק ישיר, אלא אם כן התקבלה מראש הסכמת הנמען לכך.
לעומת זאת לעסקים ששולחים מיילים למדינות ארה"ב בה קיים מודל הפוך, ניתן לשלוח הודעות פרסומת בשיווק ישיר, אלא אם כן הודיע הנמען כי הוא מסרב לקבל הודעות כאמור
ונרשם למרשם סירוב (מודל דומה קיים בישראל באשר לחוק הגנת הצרכן ומאגר "אל תתקשרו אלי" שמסדיר את נשוא שיחות השיווק של עסק, לעוד פרטים קראו>>>)
11. האם ישנן קווים מנחים או שיטות עבודה מומלצות ליצירת קמפיינים שיווקיים יעילים בדוא"ל תוך ציות לחוקי הספאם?
"קמפיינר" טוב יגייס "לידים" תוך קבלת הסכמה מפורשת של הנמען, המאשר קבלת דיוור ושיווק, כאשר הוא מדגיש בפני הלקוח הפוטנציאלי, שהסכמתו לא מחייבת אותו בעסקה ו/או רכישה ושהוא רשאי בכל עת להסיר את עצמו אל מול הערך הגדול בקבלת מיילים בעלי הטבות ייחודיות/ מידע חשוב וכיו"ב'.
12. האם אני יכול לשלוח אימייל עסקה, כגון אישורי הזמנה או הודעות משלוח, מבלי להפר את חוק הספאם?
אישור הזמנה / חשבונית לבדם אינם מהווים "פרסומת", יחד עם זאת מרבית העסקים במעמד השליחה, מפנים את הלקוח לתמונות/ הטבות / לינקים לאתרי רכישה שיש בהם להוות "פרסומת" ויש להתייעץ באופן לכך, בצורה פרטנית.
13. מה ההשלכות אם לא אעמוד בחוק הספאם?
על הפרה של הוראות סעיף 30 א לחוק הספאם הנזכרות לעיל יושתו קנסות הקבועים בחוק העונשין, התשל"ז- 1977; נכון להיום טרם הוגשו כתבי אישום בגין הפרת החוק.
הפרה של חוק הספאם מאפשרת לבתי המשפט לפסוק כנגד בית העסק המפרסם פיצויים ללא הוכחת נזק של עד 1000 ₪ בגין כל הודעה. המשמעות היא כי הנמען לא צריך להצביע על נזק שנגרם לו או פגיעה כלשהי, אלא דיי שיוכיח כי נשלחו מיילים ללא הסכמתו ואישורו.
במסגרת ת"ק 39008-01-20 דרויש נ' פלאפון תקשורת בע"מ, חייב בית המשפט לתביעות קטנות בתל אביב את חברת פלאפון לשלם לתובע פיצויים בסך 10,500 ₪ בגין משלוח 35 הודעות ספאם שנשלחו אליו בניגוד להוראות סעיף 30א במסגרת חוק התקשורת.
נוכח הסכומים, בדרך כלל תביעות אלו מתבררות בבית משפט לתביעות קטנות. יחד עם זאת חשוב כן להיוועץ בעורך דין, כי עד מהרה האירוע יכול להשתכלל לכדי תובענה ייצוגית שהיקפים שלה גדולים מאוד והנזקים שהיא עשויה להותיר אחריה, הם עד לכדי אובדן העסק והמשך קיומו.
כך נקבע בתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו – 2006, כי ניתן להגיש תובענה ייצוגית נגד מפרסם בעילה לפי סעיף 30א האמור לחוק הספאם.
14. כיצד אוכל להימנע מטעויות נפוצות שעסקים עושים בעת שליחת מיילים שיווקיים?
שלחתם מייל למי שנמצא אצלכם ברשימת תפוצה? אנא דאגו להוסיף את התוכן הבא, שיעזור לכם לצמצם מקרים בו יעלו טענות בגין הפרה;
בהתאם לחוק התקשורת (בזק ושידורים) (תיקון מס’ 40), התשס"ח–2008 הודעה זו נשלחת אליך עקב הסכמתך לקבלה. פרסום זה עשוי לכלול פרסומות ומידע שיווקי ובאפשרותך להסיר את כתובתך בכל עת מרשימת התפוצה על ידי הקישור המצורף מטה. אם אינכם מעוניינים ללחוץ על קישור ההסרה, ניתן להשיב למייל זה עם המילה הסרה בשורת הנושא. במקרה זה חשבונכם יחסם ולא תקבלו מייל מהאתר גם אם אתם מנויים על רשימות אחרות.
15. האם אוכל לשלוח מיילים לאנשים שסיפקו מרצונם את כתובת הדוא"ל שלהם לעסק שלי דרך אתר אינטרנט או אירוע, וכיצד אוכל לקבל הסכמה באופן שתואם את חוקי הספאם?
יש לדאוג בעת קבלת כתובת המייל של הנמען להציג בפניו כי כתובת המייל תשמש אתכם גם לשליחת דברי פרסום בהתאם לחוק התקשרות! וסימון "וי" ייעודי בסמוך לכך, בין אם מדבור בטופס דיגיטלי או ידני.
נוסח מומלץ:
"אני מאשר כי תהיו רשאים לפנות אלי באמצעות דיוור פרסומי ובאמצעות שיחות המהוות "פניה שיווקית", כהגדרת המונח בחוק. אין באמור בכדי להוות הסכמה לביצוע עסקה כלשהי, אני רשאי לחזור בי מהסכמתי זו בכל עת"
עכשיו שהמידע פרוס בפניכם בצורה הכי פשוטה וברורה כל אחד בעסק שלו צריך לדואג לקיים פעילות עסקית ושיווקת תוך ניהול סיכונים אחראי ומחושב שאתם יודעים מה מנוח על כף המוזנים. יש לכם שאלות ספציפיות? לא בטוחים שהתכנים שלכם במיילים תקנים? שהודעת ההסכמה שלכם מנוסחת נכונה? נתקלתם בקושי מול צרכן? את מוזמנים להשאיר לנו פרטים ולאשר לנו לחזור אליכם עם מענה לשאלותיכם…
"המשפטענית" – לין סיני, עורכת דין